Metsänrajamännyn 7640-vuotinen lustokalenteri suomalaisen lustotutkimuksen  "lippulaivana"

Lapin metsänrajamännyistä ja sen makrofossiileista on koottu prof. Matti Erosen johdolla 7640 vuoden pituinen vuosilustosarja. Se on Euraasian pisin ja maailman toiseksi havupuulustosarja Kalifornian vihnemännyn (8702 v) jälkeen. Ruotsalaisilla on 7413 vuoden pituinen metsänrajamännyn lustosarjansa, venäläisillä 7358-vuotinen lehtikuusisarjansa ja saksalaisilla peräti 10479-vuotinen tammisarjansa.
   Perustamme laatutarkistetut lustosarjamme kansainväliseksi standardiksi muodostuneen ITRDB:n Cofecha-ohjelman tulostuksiin. Olemme kehittäneet  lisätyökaluja lustoaineistojen laatutarkistusjärjestelmän kehittämiseksi, datojen tarkentamiseksi ja myös lustosarjojen laadinnan tehostamiseksi.
   KINSYS-Cofecha LaatuTarkistus-menetelmä kehitettiin ADVANCE-10K-projektissa vuosina 1996-1999. Se esitellään (SAIMA-sivustolla).
   Tarkoituksena on laatia kolmelle kotimaiselle pääpuulajillemme männylle, kuuselle ja koivulle mahdollisimman pitkät alueelliset lustosarjat. Tällä hetkellä (2007) tiedämme puulajeittaisen ja alueellisen kasvu- ja ilmastohistoriamme pääpiirteissään vähintään 200 vuoden ajalta. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä tarve esimerkiksi ajoitus- ja ilmastonmuutos- tutkimuksia ajatellen on vähintään 500 vuotta.
   Männyn osalta olemme päässeet todella hyviin tuloksiin: meillä on käytössämme 7640 vuoden pituinen metsänrajamännyn lustokalenteri, josta erityisesti heinäkuun keskilämpötila on luettavissa tarkemmin kuin mistään muusta proksista (ilmastoa likimääräisesti kuvaavasta muuttujasta). Olemme onnistuneet hyödyntämään tämän lustotutkimuksen lippulaivamme, jota voidaan syystä kutsua myös kansallisaarteeksemme, myös kansainvälisesti, mistä syystä olemme saaneet kunnian järjestää lustotutkijoiden seuraavan kansainvälisen suurkokouksen Suomessa ja Rovaniemellä vuonna 2010.

Mistä aloittaa lustotutkimukseen perehtyminen? suosittelemme tutustumista kirjaan:

Mielikäinen, K., Nöjd, P., Pesonen, E. & Timonen, M. 1998. Puun muisti. Kasvun vaihtelu päivästä vuosituhanteen. Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 748. 54 s. Pdf.

Mutta tutustu sitä ennen Puun Muistiin ja Metlan lustotutkimuksen suuriin haasteisiin.

Päästyäsi alkuun jatka tutustumalla Lustia-projektin laajaan yli 1000 pdf-sivun dokumentaatioon. Valtaosa siitä on suomenkielistä. Lisää löytyy englanninkielisiltä sivuilta.Home Background Connections Projects Documents Media Gallery Archives What's new
Kotisivu Tausta Yhteydet Projektit Dokumentit Mediagalleria Arkisto Uusimmat