Muutama sana Lustia-projektista

FinTRLabs (Finnish Tree-Ring Labs)-sivusto perustettiin vuonna 1997  ADVANCE-10K-projektissa tuotetun lustotutkimusaineiston arkistoinnin ja raportoinnin alustaksi. Sivuston nimi vaihtui vuonna 2004 muotoon LusTiA (LustoTietoArkistot) samannimisen Metlan kehittämishankkeen mukaan. Sivusto on tarkoitettu lustotutkijoiden arkistokäytön ohella kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.Erityisesti nuorempien mielenkiintoa tavoitellaan "heurekamaisella" kotisivuilmeellä lintuhahmoineen, laboratoriorakennelmineen ja vedenalaisine näkymineen, joita voi tarkastella linkkikokoelman (siniset ympyrät) välityksellä.

Kotimaisen lustotutkimuksemme kansainvälisesti arvokkain saavutus on Lapin metsänrajamännyn yli 7600-vuotinen lustokalenteri, jota pidetään ainutlaatuisena poikkeuksellisen pituutensa ja vahvan kesänaikaisista lämpötiloista kertovan ilmastosignaalinsa ansiosta. Suomalaisen lustotutkimuksen huipennus koettiin World Dendro 2010-konferenssissa. Pitkään lustokronologiaan liittyvä tutkimus on jatkunut ADVANCE-10K-projektin jälkeen muissa projekteissa, joista tieteellisesti merkittävin on ilmastoa hiili-isotooppisuhteilla analysoiva CARATE-projekti. Lisätietoa pähkinänkuoressa: Lustia-projektin tiivis historiikki.

LusTiA -projekti jatkaa tapahtumien seurantaa ja kertoo mahdollisista uusista läpimurroista  tällä  ja kahdella Facebook-sivustolla.

Jännittäviä tutkimusretkiä lustotutkimuksen ihmeellisessä maailmassa toivottaen!

Mauri Timonen

Home Background Connections Projects Documents Media Gallery Archives What's new
Kotisivu Tausta Yhteydet Projektit Dokumentit Mediagalleria Arkisto Uusimmat